Bu yazımda, yeni WordPress site açanlar için yapmaları gereken 10 temel SEO ayarından bahsedeceğim.
Web sitemi açtım ben zaten diyenler olabilir. Şunu bilmelisiniz, içerik tek başına sitenize ziyaretçi çekmede başarılı olmayabilir. Durumunuzdan emin olmak için işte listem.
1. Arama motorlarının sizi gördüğünden emin olun
Web siteniz yeni açıldı. Hayırlı olsun. Fakat sitenizi geliştirme aşamasında sitenizi “arama motorlarına kapat” özelliğini açmış ve unutmuş olabilirsiniz.
Ayarlar > Okuma Ayarları menüsüne gidin
Sayfanın altında “Arama motoru görünürlüğü” isimli bir alan göreceksiniz. Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış kısmında tick işaretini kaldırın.
Bu ayar özellikle index almayan siteler için ilk bakılması gereken yerdir.
2. İyi içerik yazın, muhtemelen en iyisini
SEO taktikleri arasında belki de güvenle verilebilecek en iyi öneridir. Yabancı SEO sitelerinde sürekli bir motto olmuştur. Content is king. İyi içerik yazmanız tek başına yeterli olmayabilir. Ayrıca standart SEO işlemlerinizi yapsanız bile eski ve güncel kalan rakipleriniz varsa uzun bir sürece giriyorsunuz demektir. Google, hangi sitenin iyi içerik oluşturduğunu belirlemede oldukça başarılı oldu. Burada parantez açalım. Google, bazı konularda bazı kriterleri es geçebiliyor. Google News sonuçlarını ve haber sitelerinin girdiği içerikleri kontrol ederek anlayabilirsiniz.
Eklediğiniz yazı “Bisiklet tamiri” ile alakalı ise cümlenizde bir kaç farklı yerde bu kelimeyi geçirmeniz gerekecek. Detaylara inmeyeceğim ama bu konu kelime yoğunluğu ile alakalı. Az kelime yetmez, fazla kelimede ters tepebilir. Bir paragraf içinde aynı kelimeyi 5 kere yazmanız sizi üst sıralara taşımaz. Aksine o kelimede çok çok gerilere hatta liste dışına çıkabilirsiniz. Aynı yazıda bir kaç farklı kelime ya da ana kelimenin türevlerini de kullanabilirsiniz. Kesin bir rakam vermek doğru değil. Yazılarımı kontrol ederseniz sabit bir sayı olmadığını göreceksiniz. Çok fazla içerik üretimi yaptığım için artık otomatik olarak yazıyorum.
3. Sık Sık yazın
Düzenli olarak güncellenen bir site SEO konusunda size çok yardımcı olacaktır. Google, güncel siteye daha sık uğrayacaktır. Çok uğraması çok fazla ve hızlı index anlamına gelir. Aynı zamanda takipçilerinizi de sitenizde tutacaktır. İki türlü de kazançlı çıkıyorsunuz.
Sitenizi güncel tutacaksınız tabi özgün olmayan ya da benzer içeriklerden oluşan aynı metinleri yazacağınız anlamına gelmesin. Kötü içerik ile günde 10 tane yerine haftada 1 düzgün makale yazın daha iyi.
4. SEO eklentisi kullanın
WordPress için iki önemli eklenti var. Birisi All in One Seo diğer ise Yoast SEO eklentileri. Bu eklentileri Eklentiler > Yeni Ekle yolunu kullanarak indirebilirsiniz. Hızlı kurulum için All in One Seo öneririm. Uğraşmak istiyorum derseniz Yoast deneyebilirsiniz. Eklentilerin tanıtımı ve ayarları için bir yazı da yakında eklenecek.
5. Resimlerinize “Alt” metnini ekleyin
Resimlerinizi doğru bir şekilde yönetmek SEO avantajı elde etmek için güzel bir yoldur. Google botları resimlerin içeriğini anlayabilmek için resimlere kod kısmında atanan “alt” taglarına bakar. Böylelikle resim hakkında bilgi edinir, makale ile eşleştirir ve makale içeriği hakkında karar vermede kullanır.
Bu özelliği herkes kullanmaz. Çünkü bütün işlemler bittikten sonra yazıyı yayına almadan önce yapılması gerekir. Yazıyı hazırlamak 1 saatinizi aldı. Resimleri hazırlamakta aynı şekilde zaman alan bir süreç. Şimdi birde resimlere “alt tagı” atamanız gerekiyor.
Arama sonuçlarında yükselmenize yarayacaksa yeterince adil gözüküyor. Çok çalışan çok kazanır.
“Alt” alternate kelimesinin kısaltılmışıdır. Sitenizde ortam dosyaları içinde resmi yüklediğinizde sağ tarafta bir menüde ayarları yapılabilir.
6. Başlık çok önemli
Yazı başlığınız hatta ana sayfanızın başlığı çok önemlidir. Eklediğiniz yazıların başlığına çok önem verin. Botların analize en fazla önem verdikleri yerdir. Botlar bu kısmı ilk görenlerdir ama kullanıcılarda bu başlığı arama motorlarında görecektir. Kullanıcılar için dikkat çekici olması sağlarken aram motorları için de doğru olan başlığı eklemelisiniz.
Bu yazının başlığı “Site sahipleri dikkat!” olabilirdi. Yeni WordPress sitesi kuranların ilgisini SEO ile çekmek için başlığı yukarıdaki gibi uyguladım. Çünkü bu bilgiye ihtiyacı olmayan ziyaretçiyi siteme çekerek zaman kaybetmesini istemiyorum. Ziyaretçilerin kalıcı olmasını tercih ediyorum.
7. Kalıcı bağlantılara müdahale
Bu bilgi işinize çok yarayabilir. Başlığa ve kalıcı bağlantıya (permalink) dikkat ederseniz farklıdır.
yeni-wordpress-site-10-seo
Burada için kelimesini permalinkten çıkardım. Çünkü bu kelimeye SEO’da ihtiyacım yok ama anlam bozulmaması için başlığa eklemek zorundayım.
Siteler yerine site tercih ettim.
Temel ve bilgisi kelimelerini de çıkarttım. Böylece daha yalın bir URL’ye sahibim.
8. SEO Eklenti ayarlarını kullanın
Yoast veya All in one seo eklentisi farketmez, yazıyı eklediğiniz alanın altında SEO ayarlarını göreceksiniz.
Burada eklentinin verdiği direktifleri mutlaka yerine getirin. Yoast eklentisi bu işlemleri daha kolay ve yönlendirici sunuyor. Başlık kısmı aynı kalabilir fakat sayfa açıklamasına mutlaka yazınızı açıklayan bir cümle giriniz. Tabi ki bu cümlede ana anahtar kelimeleriniz olmalı.
9. Bağlantıda kalın
Site ayarlarınızdan çok fazla konuştuk. Sıra geldi sizin ayarlarına müdahale etmeye. Sitenizin hızlı yükselmesini istiyorsanız sosyal medyada aktif olmanız çok önemli. Yakın arkadaş çevrenizden başlayarak ağınızı büyütmeli ve sitenize sosyal medyadan ziyaret sağlamalısınız. Google, uzun zamandır sosyal medyadan sitenize gelenleri takip ediyor ve kişilerin sitedeki hareketlerine göre sizi sıralamalarda yukarı çıkartıyor.
10. Hızlı bir site için elinizden gelen her şeyi yapın
Web sitesi hızı çok önemli bir faktördür . Google da dikkate alır. Çok büyük bir şekilde değil, ama bunu hesaba katarlar. Site hızı, sayfadan erken çıkışları, sayfa gezinmelerini azaltan bir etkendir. Kullanıcı deneyiminin kötü olması istatistiklerinize yansır. Google sitenizin durumu hakkında size ücretsiz rapor veren bir sisteme sahip.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Bu bağlantıdan sitenizi test ederek, nelerde sorun yaşadığınızı detaylıca anlatıyor. Yine bu konu hakkında detaylı bir makale sunumu yapılacak.
Bu sitenin ticari amaçla hizmet vermediğini unutmayın. WordPress SEO konusunda tecrübelerimi paylaştığım bu yazıda merak ettiklerinizi yorum olarak gönderebilirsiniz.