Sitenize dış bağlantılar eklemek, kaliteli sitelere link çıkışı vermek artık sır değil. Fakat aynı zamanda fazla bağlantı çıkışı sıralamanız için zararlı olabilir. Bu sebeple dış bağlantılarınızı kontrol altında tutmalısınız. Bu yazıda WordPress linklere nasıl Nofollow verilir size anlatalım.
WORDPRESS NOFOLLOW LİNK NASIL YAPILIR: 2 KOLAY YÖNTEM
Bir nofollow bağlantısı, arama motorlarına link verilen adresi takip etmemelerini önerir. Botların bu web adreslerini sitenizden çıkış olarak görmemesi, SEO performansınızda üst düzeyde fayda sağlar. Bu yazıda, nofollow bağlantılarının nasıl çalıştığını açıklayacağız ve artılarını ve eksilerini tartışacağız. Ardından, bunları etkili bir şekilde kullanmak için bazı en iyi uygulamaları ele alacağız ve WordPress’de nofollow bağlantılarını nasıl yapacağınızı göstereceğiz .
Nofollow linklere giriş
Google gibi arama motorları, web sitenizi keşfetmek için geliştirilmiş botlara sahiptir. Bu botlar sayesinde Google, web site içeriğiniz hakkında detaylı bilgi toplar. Botların en çok dikkat ettiği noktalardan birisi ise bağlantılardır. Varsayılan olarak bütün bağlantıları izlerler ve sitenizin içeriği ile bu bağlantıları karşılaştırırlar. Dış link verdiğiniz sayfanın gücünden biraz alıp o sayfaya verirler. Aynı şekilde size bağlantı veren başka sayfanın size güç kazandırması gibi. Bu sanal güç arama sonuçlarında ne kadar yükseleceğinizi gösteren önemli bir etkendir. Ancak bazı linkler vardır ki SEO yapınızı bozabilirler. Bu sebeple dış bağlantılarınıza nofollow etiketini verebilirsiniz. Bu etiket okuyucularınız tarafından görülemez. Botlar okuyabilir. Bu etiketi kullanmak size garanti bir sonuç sunmayacaktır ama riskleri yok etmenizde yardımcı olur.
Nofollow Etiketi Hangi Bağlantılara Uygulanır?
Bazı linklere kesinlikle nofollow etiketi eklemeniz gerekiyor.
- Site içeriğiniz ile alakasız web siteleri
- Reklam ve ortaklık içeren bağlantılar
- Şüpheli, potansiyel olarak güvenilmeyen web siteleri
Ayrıca nofollow etiketini iç bağlantılarınızda kesinlikle kullanmamalısınız. SEO’nuzu olumsuz yönde etkileyebilir.
WordPress sitenize nofollow bağlantıları ekleme
Eğer WordPress’de nofollow linklerini nasıl yapacağınızı bilmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Size 2 yöntem sunacağım. 1 – Nofollow etiketini kendiniz ekleyin Öncelikle WordPress, bazı dış bağlantılara otomatik olarak nofollow etiketi ekler. Bunlar yorumlar kısmında, ziyaretçiler tarafından verilen bağlantılardır. Bu konuda endişlenmenize gerek yok. <a href=”http://orneksite.com/yazi” rel=”nofollow”>bağlantı metni</a> Yukarıda örnek nofollow etiketi uygulanmış bir url görüyorsunuz. Bu işlemi yaptıktan sonra yazıyı kaydedin ve test yapın. 2 – Nofollow bağlantılarını eklemek ve özelleştirmek için eklentileri kullanın Gördüğünüz gibi nofollow bağlantı eklemek kolay. Fakat daha önceki linklerinizi toplu olarak güncellemek zor gelebilir. Bu sebeple kullanabileceğiniz eklentiler var. https://downloads.wordpress.org/plugin/wp-external-links.2.2.0.zip Aslında eklenti sayısı çok daha fazlaydı fakat WORDPRESS sürümleri 5’e yaklaştıkça bu eklentiler çalışmamaya başladı. Şu an elimde çalışan sadece 1 eklenti bilgisi var. Bu eklenti ile gelişmiş olarak ayarlar yapabilir ve bağlantılarınızı nofollow olarak değiştirebilirsiniz. Eklenti ayarlarında “noopener” etiketini kaldırma ayarı bulunuyor. Kaldırmamanız yeterlidir. Sitenizin güvenliği için önemli sayılır.